Ananas – składnik wykorzystywany w zapachach i perfumach
Ananas jest rodzajem zielonych roślin należących do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Ananas jest byliną osiągającą 60-100 cm wysokości, o krótkiej i mało rozgałęzionej łodydze. Liście Ananasa są twarde, długie, ząbkowane i brzegiem kolczaste, zazwyczaj o spiczastym zakończeniu. Obecnie wyróżniono ok. 9 gatunków i 30 odmian rośliny. Do najpopularniejszego i najbardziej rozpowszechnionego gatunku należy Ananas jadalny (Ananas comosus) stanowi on około 70% światowej produkcji i 95% produktów przetworzonych. Jednak odmiana “Hawajskie złoto”, wybrana przez hawajski Instytut Badań nad Ananasami, zdobywa coraz większą popularność na naszych rynkach. Słodszy i mniej kwaśny niż „Cayenne Lisse”, szczególnie nadaje się do spożycia świeżych owoców.
Owoce Ananasa z uwagi na swój smak, aromat oraz zawarte w nich składniki odżywcze, a także witaminy, mają wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się je między innymi w gastronomii, lecznictwie czy też w galanterii kosmetycznej. Owoce mają orzeźwiający, przyjemny smak oraz zapach. Dojrzałe owoce zawierają kwasy organiczne, cukry, enzymy proteolityczne (tzw. bromeliny), prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Zawarta w ananasach bromelina (mieszanina enzymów) pomaga zniwelować przebarwienia na skórze i działa jak delikatny peeling. Ananas spożywany jest na surowo, jak również w postaci przetworów tj.: soki, kompoty, dżemy, konfitury. Używany jest w postaci zakonserwowanej i surowej. Znajduje zastosowanie w deserach, sałatkach, coraz częściej także dodawany przy produkcji wina. Ananas jest owocem niskokalorycznym. Jest powszechnie stosowany na całym świecie, jako naturalny środek do leczenia wielu dolegliwości, począwszy od niestrawności, do używania go jako naturalnego lekarstwa na alergie. Ananas jest wypełniony roślinnymi substancjami odżywczymi, które działają tak dobrze, jak wiele innych leków, które mają na celu zmniejszenie objawów niektórych najczęstszych chorób i stanów, powszechnie dziś spotykanych. Zalety Ananasów obejmują ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi, poprawę płodności, zmniejszenie stanów zapalnych i nie tylko.
Zapachy z Ananasem to niezwykle przyjemne zapachy, które kojarzą nam się najczęściej z okresem wiosenno–letnim. Nuty ananasowe mogą być soczyście słodkie, prawdziwie wakacyjne lub też w bardziej nietypowym wydaniu, mogą nadawać kompozycji charakteru spalonego i dymnego. Ananas w zapachach i perfumach ma pochodzenie wyłącznie syntetyczne, ponieważ pozyskanie naturalnych esencji zapachowych z tego smakowitego owocu jest praktycznie niemożliwe. Aromat z nutą zapachową Ananasa uzyskuje się więc, używając dwóch popularnych estrów: maślanu etylu i maślanu metylu, które przypominają woń lakieru do paznokci czy też acetonu. Dopiero po ich rozcieńczeniu można wyczuć nutę owocową. Do ananasowych i ciekawych zapachów występujących w świecie Otulonych Zapachem należą między innymi:
Inspiracja zapachu Giorgio Armani – Si Passione;
Inspiracja zapachu Thierry Mugler – Angel;
Inspiracja zapachu Gucci – Envy;
Inspiracja zapachu Christian Dior – Miss Dior Cherrie;
Inspiracja zapachu Giorgio Armani – Stronger With You;
Inspiracja zapachu Chloe – Narcisse;
Ananas – składnik zapachu ciekawostki
Krzysztof Kolumb odkrył Ananasa w 1493 roku kiedy wylądował w Ameryce. Uprawiany Ananas różni się od dzikiego Ananasa na wiele sposobów. Indianie byli już bardzo dobrze zaznajomieni z cyklem życia i uprawą tego owocu. Od tego czasu europejskie i amerykańskie badania nad Ananasem nie doprowadziły do znaczącej poprawy jego wielkości, smaku czy też jednolitości. Botanicznie rzecz biorąc, Ananas nie jest owocem, ale mnogością jagód, które uformowały się po stopieniu się kwiatów na kłosie. Każde z „oczu” lub wybrzuszeń na skórce jest jagodą, a więc owocem.
Źródła wskazują, że już po 1,5 roku od zasadzenia mogą z niego wyrosnąć kwiatostany w kształcie szyszki, na której zakwitają małe, gęsto umiejscowione, fioletowe kwiaty. Podczas dojrzewania owocu, na jego szczycie pojawiają się niewielkie liście, które nadają mu charakterystycznego wyglądu. Jadalna część owocu złożona jest z licznych jagód zrośniętych z mięsistą osią kwiatostanu i przysadkami kwiatowymi. Dojrzały owoc Ananasa osiąga ok. 2 do 5 kg wagi. Posiada strukturę silnie włóknistą, jest bardzo soczysty i aromatyczny. Kolor miąższu zależy od odmiany, rozpościera się od barwy żółtej, przez pomarańczową, aż po odcienie czerwieni. Oryginalnie Ananas pochodzi z terenów Brazylii, ale później uprawy przejęła Azja i dzisiaj to Chiny są jego największym producentem. Roczna wartość owoców trafiających na rynek sięga dwóch miliardów dolarów i stale rośnie. Termin „ananas” pojawił się w języku polskim w XVI wieku. Pochodzi z hiszpańskiego Ananasa, który zapożyczył go od słowa „nana” w Tupi-Guarani (rdzenny język Brazylii), którego znaczeniem jest „wyborny owoc”. W Polsce można je uprawiać tylko w szklarni, ale bez spektakularnych rezultatów. Pierwszą próbę takiej uprawy podjął Kazimierz Poniatowski – brat ostatniego króla Polski Stanisława Augusta – który założył ananasową szklarnię w warszawskich ogrodach Frascati (dzisiaj to Park Śmigłego-Rydza).