Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Aktualności Świata Otulonych Zapachem
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Akacja – składnik wykorzystywany w zapachach i perfumach.

0

Akacja – składnik wykorzystywany w zapachach i perfumach.

Akacja jest drzewem, które na przełomie maja i czerwca zaczyna kusić swoim wyjątkowym i intensywnym zapachem. Drzewo akacjowe posiada niski pień i rozłożystą koronę. Maksymalna wysokość akacji to 25 metrów. Jest to roślina występująca niemal na każdym kontynencie. Kwiatu akcji nie znajdziemy tylko na Antarktydzie. Szacuje się, że istnieje ponad 1000 odmian akacji. Trzeba wspomnieć o tym, że tylko kwiat akacji jest jadalny, pozostałe części jak kora i liście akacji zawierają toksyczne substancje mające szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Spożycie kory czy liści tej rośliny może doprowadzić nawet do ciężkiego zatrucia. W celach spożywczych, leczniczych, kosmetycznych i perfumeryjnych wykorzystuje się wyłącznie kwiaty akacji. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem akacji jest Robinia akacjowa. Występuje ona bardzo powszechnie na obszarach Polski. 

Akacja jest zagadką, kwiatowy, pozornie niewinny składnik, ale z nutą ludzkiego ciepła. Kojący, jednak praktycznie ze zbyt przytłaczającym aspektem intymnym, wówczas gdy za bardzo się na nim skupimy. Wiele Akacji ma pachnące kwiaty, ale tylko dwie odmiany; Acacia decurrens var. dealbata i Acacia farnesiana są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. Druga odmiana jest tą najpopularniejszą.

Absolut Akacji pozyskuje się z kwiatów Acacia Farnesiana, nazwaną tak od Villa Farnese. Miejsca, gdzie ta na wpół tropikalna roślina została przeszczepiona ze względu na walory estetyczne. Roślina otrzymała swój przydomek po Odoardo Farnese (1573 - 1626) z szanowanej włoskiej rodziny, która pod patronatem kardynała Alessandro Farnese założyła i utrzymywała jedne z pierwszych prywatnych europejskich ogrodów botanicznych w Rzymie w XVI i XVII wieku. Ogrody Farnese w Capraroli stały się znane z importu Akacji do Włoch z Karaibów oraz Ameryki Centralnej i tak od tamtego czasu nazwa przylgnęła do tej rośliny.

Akacja stanowi jeden z bardziej popularnych surowców roślinnych wykorzystywanych w perfumerii. Dzieje się tak, dzięki niesamowicie pięknej, egzotycznej woni, jaką w sobie skrywa. Dlatego też Akacja doceniana była już wieki temu przez pierwszych wytwórców aromatycznych olejków do ciała. Do tej pory się to nie zmieniło i  Akacja w dalszym ciągu wykorzystywana jest  przez współczesnych perfumiarzy na całym świecie. Kompozycje z jej udziałem są pożądane zarówno przez Kobiety, jak i Mężczyzn.

Nie tylko pięknie pachnie, ale również niesamowicie prezentuje się jako roślina, w szczególności podczas zakwitania. Wybitnie wyjątkowe są kwiaty Akacji, które w zależności od gatunku przybierają kremową, białą, czy też nawet żółtą barwę. Akacja zdecydowanie przywołuje egzotyczne, wakacyjne klimaty, pełne gorącego słońca, beztroski i radości. Jest aromatyczna, charakterystyczna, niezastąpiona.

Akacja posiada niesamowicie bogatą liczbę odmian, sięgającą aż półtora tysiąca gatunków, dlatego też w perfumach może ona przedstawiać wiele "twarzy". W związku z czym w zależności od surowca jaki jest wykorzystywany, zapach Akacji w perfumach będzie się subtelnie różnił. Niekiedy będzie intensywnie kwiatowy, czasami będzie przywodzić wręcz Jaśmin (w Polsce bardzo często akacja nazywana jest polskim Jaśminem), by innym razem doprowadzić do skojarzenia z aromatami orzechowymi.

Akacja może przybierać postać drzew, których wysokość może sięgać nawet 25-30 metrów, bądź mniejszych krzewów, nie przekraczających 1 do 2 metrów. Rośnie z reguły w ciepłym klimacie, także tropikalnym. Pochodzi z Ameryki Północnej, skąd rozprzestrzeniła się na wiele regionów świata.

Starożytni Egipcjanie zauważyli prozdrowotne zalety, jakie daje stosowanie Akacji. Doceniali ją za działanie o charakterze afrodyzjaku, pobudzającego zmysły, odpędzającego nocne koszmary i relaksującego.

Otuleni Zapachem również wykorzystują Akację w swoich zapachach, które charakteryzują się unikalną wonią, nietuzinowym składem i są przeznaczone raczej dla koneserów nietuzinkowych zapachów. Należą do nich między innymi:

Inspiracja zapachu Rochas – Alchimie;

Inspiracja zapachu Givenchy – Amarige;

Inspiracja zapachu Tom Ford – Fleur de Portofino;

We współczesnej medycynie naturalnej aromat Akacji użytkowany jest przy różnego rodzaju  kąpielach relaksacyjnych, czy też inhalacjach.  Akacjowy olejek eteryczny stanowi idealny sposób na walkę z wszelkiego rodzaju  drobnoustrojami, między innymi takimi jak bakterie, grzyby czy też roztocza. Dzieje się tak między innymi za sprawą drogocennych garbników, obficie występujących w tym surowcu. Akacja bardzo dobrze wpływa także na problemy żołądkowe i trawienne. Natomiast napar z akacji może być stosowany jako tonik do twarzy.

Akacja – składnik zapachu ciekawostki.

Akacja wykorzystywana jest również  w gastronomii. Poza efektami dekoracyjnymi kwiatów, które pięknie przystroją niejedną potrawę, akację możemy również wykorzystać do picia w postaci naparu. Więcej pracy wymagać będzie przygotowanie z niej dżemu czy też konfitury, ale efekt końcowy będzie oszałamiający dla kubków smakowych.

Akacja jest jedną z najbardziej tajemniczych esencji, jej miodowe bogactwo (z przypominającym anyż niuansem) prawie przywołuje zapachem kopulujące ciała. Zmysłowość i zwierzęcy charakter ukryty pod słodkim kwiatowym zapachem został najlepiej uchwycony w kultowym Une Fleur de Cassie stworzonym przez Dominique'a Ropion dla Frederica Malle, seksowny zapach dla kogoś, kto wie, że tajemnica może uwodzić. W Guerlain Apres l'Ondee Akacja ociepla delikatny bukiet Heliotropu, za którym skrywa się chłód nieśmiałego Fiołka i dodaje mu wdzięku za pomocą swojego odpowiednika fiołkowych ketonów, które naturalnie znajdują się w absolucie; to obietnica promieni Słońca i nadziei po wiosennym, krótkim deszczu. Farnesiana od Carona jest prawdopodobnie najbogatszym przedstawieniem Mimozy w klasycznej formie, lepkiej, pudrowej, rozwijającej się, z migdałowym niuansem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl